Åkildevej 35, 5762 Øster Skerninge
+45 5020 0403 / +45 2811 8382

Ti spørgsmål til Osteopaten

Osteopatien er ikke så kendt i Danmark som i lande som USA, Tyskland og Norge og sydeuropa. I Danmark er der ca 130 uddannede osteopater. Mange patienter og andre interesserede har derfor mange spørgsmål til deres osteopat.

Her har jeg samlet de mest stillede spørgsmål, som jeg møder i min klinik.

1. Hvordan vælger man en Osteopat?
Svar: Ofte har man fået en osteopat anbefalet fra andre, men hvis man selv skal finde en osteopat skal man sikre sig, at han har D.O. som titel efter navnet, dette garanterer, at osteopaten er færdiguddannet. Desuden er det en ekstra sikkerhed at osteopaten er medlem af registrerede osteopater i Danmark. Danske Osteopater garanterer for disse osteopaters uddannelse og at de besidder diplom i osteopati. Man bør derfor som patient altid sikre sig, at den osteopatiske behandler bærer titlen `Osteopat DO M.R.O.DK´. Efterhånden har flere og flere Osteopater opnået statslig autorisation og bærer titlen autoriseret Osteopat, her er jeg en af dem.

2. Hvorfor trykker en osteopat mig i maven når jeg har ondt i ryggen?
Svar: Ryggen er på forskellige måder relateret til maven og omvendt. Der er muskler og sener, som direkte forbinder de to strukturer. Der ud over er der en sammenhæng mellem organerne og rygsøjlen, idet nerverne til og fra organerne kommer fra rygmarven.  En dårlig funktion af en af dem kan påvirke den anden.

3.  Gør det ondt at blive behandlet af osteopat?
Svar: Nej, generelt ikke. Nogle gange skal osteopaten dog massere nogle punkter som kan virke ømme, fordi de har været blokerede i lang tid.

4. Hvor mange behandlinger plejer man at få hos en osteopat?
Svar: Behandlingernes antal varierer afhængig af problematikken. En behandlingsplan er normalt mellem 3 til 5 behandlinger.

5.  Kan en osteopat behandle små børn?
Svar: Ja, en osteopat eruddannet til at behandle små børn fra fødselen. I mange klinikker i Amerika og i Europa er der osteopater ansat på barselsafdelingerne.

6. Kan en osteopat give kranie-sakral behandling?
Svar: Ja, kranie Sakral Behandling, som det kendes i Danmark, er faktisk en osteopatisk teknik som blev udviklet i 40erne af Dr. W. G. Sutherland DO. Osteopaterne er de eneste behandlere, der bruger disse teknikker rigtigt.

7. Dækker sygesikringen en osteopatisk behandling?
Svar: Nej, Sygesikringen Danmark dækker ikke Osteopati, men man kan godt få behandlinger betalt fra IHI og IF forsikring og andre forsikringsselskaber. Desuden er der tilskud fra forskellige sundhedsforsikringer/pensionsforsikringer. Er du medlem af ”danmark” kan du få tilskud til en osteopatisk behandling.

8. Kan en osteopat behandle alle lidelser?
Svar: Nej ikke alle problemer kan behandles. Man kan skeldne mellem strukturellelidelser, som f.eks. knoglebrud, sygdomme i organer (diabetes, cancer, mm.) og funktionellelidelser som f.eks. manglende bevægelighed af et led eller mellem organer, manglende nerveforsyning eller blodforsyning. En osteopat behandler funktionellelidelser og lægerne behandler strukturellelidelser.

9. Eksisterer der en officiel osteopatisk forening i Danmark?
Svar: Ja, den hedder Danske Osteopater og man kan læse mere på hjemmesiden: www.danskeosteopater.dk

10. Hvordan ved jeg, om en osteopat er dygtig og professionel?
Svar: Alle færdigtuddannede osteopater får titlen D.O.(diplom i osteopati) efter sit navn, dette er en sikkerhed for at Osteopaten er færdiguddannet til at undersøge, vurdere og behandle dig med et sikkert og højt fagligt niveau. Desuden er det vil man være sikker på at behandleren er færdiguddannet Osteopat hvis han/hun er medlem at foreningen af danske Osteopater, hvor titlen vil være D.O. M.R.O.DK. Desuden er de fleste Osteopater autoriserede fra Styrelsen for patientsikkerhed. Asger Norrbom er Aut. Osteopat.